7. Benyamin Sönmez Classical Music Festival – Sunset Concert – with my wife Çağla Bilgin.
Şefik Kahramankaptan’ın Konserimiz ile ilgili yazısı;
Dingin, ufkun pembeleşip hafifce kızıla dönmeye başladığı bir günbatımına, dingin bir müzik yakışır. Viyolonselin ses yükseltme aygıtından geçmeyen doğal, tatlı tınısının çam ağaçlarına doğru yükseldiği, fagotun o nezleli tonunun çelloyla birlikte sizi hafifce sarmaladığı bir gün batımı…
Ne zamandır yaşamadığım böyle bir günbatımına 7. Benyamin Sönmez Fethiye Klasik Müzik Festivali’nin D-Marin Göçek Marinasında, denizin hemen yanıbaşında etrafı ulu çamlarla çevrili, iyi biçilmiş çimlerin taze kokusu eşliğinde tanıklık ettim. Çellist Çağla Bilgin ve eşi fagotçu Akça Acun Bilgin’in sunduğu program baroktan günümüze uyumlu bir seçki içeriyordu.
İkisi de Ankara Devlet Konservatuvarı mezunu olan Çağla-Akça Bilgin çifti, AntDSO’daki üyeliklerinin yanı sıra, klasik müziğin değişik tarzlarıyla tanıtılması, sevdirilmesi için gönüllü köy ve okul gezileri yapan görev insanları. Özellikle görev insanı diyorum, kimileri “misyoner” der ama bu sözcük din propagandasi yapanlara daha çok yakıştırıldığı için, Türkçe “görev insanı” daha iyi bir niteleme…
Hani, “Gözden ırak olan, gönülden de ırak olur” derler ya… Her zaman öyle olmuyor. Çağla, CSO çello grubundayken Antalya’ya gideli yıllar geçti. Akça, başından beri Antalya’da… Göçek konserinde karşılaşmak, âdeta bir hasret gidermek gibi oldu.
Gelelim Bilgin ikilisinin konserine. Programı baroktan günümüze diye nitelendirmek mümkündü. Dinleyiciyi parçalar hakkında bilgilendirmeyi Çağla üstlenmişti. Parçaların bazıları özgün, bazıları ise Akça’nın düzenlemesiydi. Önce Çağla, J. Sebastian Bach’tan 1. Çello Süiti’ni solo olarak seslendirdi. Ardından çello-fagot ikilisi olarak Fransız barok besteci J.B.d. Boismortier’den bir ve iki numaralı fagot-çello sonatları geldi. Daha önce sadece ilkini bir kayıttan dinlediğimi anımsadığım bu iki sonat, canlı olarak günbatımı renkleriyle tınısal olarak pek uyumluydu.
Sırada J.B. Luly’nin Gavott’u vardı. Özgün hali çello-klavsen için olan bu parçada, Akça klavsen partilerini gitar için düzenlemiş, Gavott değişik bir havaya bürünmüştü. Akustik gitarı da, fagotu kadar ustalıkla çalan Akça ile Çağla, sonrasında Bach’ın ikinci çello süitinin düzenlemesini seslendirdiler. Değişik bir denemeydi bu. Akça, üç bölüme çelloya eşlik olarak üç ayrı dans ritminde düzenleme yazmıştı.İkisi latin, üçüncüsü vals olan bu gitar ritmleri, süitin ana ezgiselliğini bozmamıştı.
Konser, Sanit-Saens’in Hayvanlar Karnavalı’ndan o güzelim “Kuğu” nun düzenlemesiyle tamamlandı. Fethiye’den ve Göçek’ten gelenler, marinada konaklayanlardan oluşan yerli ve yabancı dinleyicinin alkışlarına da Modern Folk Üçlüsü’nden bir düzenlemeyle karşılık verdiler.
İki değerli müzisyenimizi yıllar sonra görmek ve uyumlu birlikteliklerini dinlemek, bu dingin günbatımında, günün moda deyimiyle “keyifli” idi doğrusu… Bir süreliğine “dünya dertleri”ni unuttuk!